Seyahat ve Tatil Planlarının Kabusu Vize Evrakları

Schengen Vizesi ve Yapılması Gerekenler

Schengen vizesi, Schengen Bölgesinde seyahat etme imkanı sağlayan vize işlemidir. Schengen Bölgesi, vatandaşlarının tek bir ülke olarak bu bölge dahilinde serbest dolaşımına izin vermeyi kabul eden 26 ülkeden oluşmaktadır. Schengen anlaşmasıyla bağlı 26 ülke arasından 22 tanesi AB’nin parçası, diğer 4 tanesi ise EFTA’nın (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) parçasıdır.

Schengen Bölgesi Birleşik Krallık dışında olmak üzere Avrupa ülkelerinin büyük çoğunluğunu kapsar ve Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, İrlanda gibi ülkeler yakında anlaşmaya dahil olacaktır. Ancak Schengen Bölgesi’ne dahil olan Norveç, İzlanda, İsviçre, Lihtenştayn gibi serbest dolaşım bölgesine dahil olan ülkeler AB üyesi de değildir.

Schengen Bölgesine Üye Ülkeler

  • Belçika
  • Avusturya
  • Çek Cumhuriyeti
  • Danimarka
  • Estonya
  • Finlandiya
  • Fransa
  • Almanya
  • Yunanistan
  • Macaristan
  • İzlanda
  • İtalya
  • Letonya
  • Litvanya
  • Lüksemburg
  • Malta
  • Hollanda
  • Norveç
  • Polonya
  • Portekiz
  • Slovakya
  • Slovenya
  • İspanya
  • İsveç
  • İsviçre
  • Lihtenştayn

Schengen Vizesi, Schengen Bölgesine üye ülkeler tarafından elde edilen Schengen vizesi, sahibine, geçerliliği, zaman dilimi süresince, Avrupa Birliği Schengen üyeleri ve aynı zamanda EFTA Schengen üyelerine ait tüm Schengen Bölgesi dahilinde serbest dolaşım hakkı tanır.

EFTA, dokuz Avrupa ülkesinde (Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya, İsviçre, Birleşik Krallık) bulunan on Adil Ticaret ithalatçısından oluşan bir oluşumdur. EFTA, resmi olmayan en eski ve en büyük Adil Ticaret ithalatçılarından bazıları tarafından 1987 yılında kurulmuştur. EFTA oluşumu Hollanda’da bulunur ve Ana Sözleşme’si Flemenkçe’dir.

EFTA ve AB Arasındaki Farklılıklar

EFTA, dokuz Avrupa ülkesinde bulunan on Adli Ticaret ithalatçısından oluşan bir birlikken AB, çoğunlukla Avrupa ülkelerinden oluşan ve dünya ekonomisine tek bir ekonomik birim olarak katılan ve tek bir resmi para birimi altında faaliyet gösteren bir oluşumdur.

Schengen ülkelerinde ne kadar süre kalabilirsiniz?

Schengen ülkesi konsoloslukları tarafınca düzenlenen vize şekline göre seyahatin sebebi, diğer ilgili durumlar gereği söz konusu vizeye uygulanan süre kısıtlamaları getirilmektedir. En yaygın vize süresi giriş tarihi itibariyle altı ayda bir 90 gündür.

Schengen vizesi için gerekli olan tüm belgeleri bir araya getiren ve yurt dışında kalacağı süre boyunca giderlerini finansal olarak karşılayacak imkanlara sahip olan herkes Schengen vizesine başvurabilir.

Schengen Bölgesi Üye Ülkelerinden birinin giriş tarihinden başlayarak altı ayda bir maksimum 90 güne kadar süreyle istenilen bölgeye geçme veya orada ikamet etmeye yönelik iznini temsil etmektedir.

Sınırlı bölgesel geçerliliği olan vize, yalnızca vizenin düzenlendiği Schengen Ülkesine ya da bazı farklı durumlarda vizeye başvuruda bulunurken özel olarak belirtilen Schengen ülkelerine seyahat etmesine izin verilmektedir.

Ulusal vize Schengen ülkelerinden birinde eğitim, çalışma, ya da süresiz ikamet edecek belirli bireylere verilir.

Schengen Vizesine Sahip Kişilere Giriş İzni Veren ve Schengen Bölgesine Ait Olmayan Ülkeler

Schengen Bölgesinin bir üyesi olamayan ve geçerli bir Schengen Vizesine sahip olan kişilerin ülkelerine giriş, transit geçiş, geçici konaklama izni veren ve ulusal bir vize alımına ihtiyaç duymayan 19 ülke bulunmaktadır.

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

  • Vize Başvuru Dilekçesi
  • Vize Ücreti Dekontu
  • Kimlik Fotokopisi
  • Schengen Vize Başvuru Formu
  • 2 adet Biometrik Fotoğraf
  • Geçerli ve Eski Pasaportlar
  • Varsa Eski Alınan Schengen Vizelerinin Fotokopileri
  • Uçak ve Otel Rezarvasyonları
  • Seyahat Sigortası
  • Seyahat Süresince Masrafları Karşılayabilecek Olunduğunu Gösterir Belgeler
  • Varsa Davet Mektubu

Çalışanlar İçin

  • İşveren kurum tarafından, kişinin seyahat sebebi, meslek durumu, pozisyonu, seyahat tarihleri gibi konuları içeren vize talebinde bulunulacak Schengen ülkesinin konsolosluğuna hitaben yazılmış, ıslak imzalı kaşeli, şirketin antetli kağıdına yazılmış bir vize talep dilekçesi,
  • Güncel Vergi Levhası Fotokopisi
  • Güncel Faaliyet Belgesi ve İngilizce Yeminli Tercümesi
  • Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi
  • SGK 4A Hizmet Dökümü
  • Son 3 aylık imzalı ve kaşeli maaş bordrosu
  • Oda kayıt belgesi ve oda kimlik kartı

Şirket Sahibi ve Ortaklar İçin Gerekli Evraklar

  • Şirketin bağlı bulunduğu ticaret odasından alınacak faaliyet belgesi,
  • Kişi çiftçi ise, bağlı olduğu Ziraat Odası Kurumu’ndan Çiftçi Belgesi, kişi Avukat-Doktor-Eczacı-Diş Hekimi-Mühendis ise mesleğiyle ilgili oda kaydı ya da Meslek Kimlik Kartı fotokopisi,
  • Güncel ticaret sicil gazetesinin kopyası,
  • Şirketin vergi levhası kopyası.

Öğrenciler İçin İstenen Belgeler

  • Öğrenci Belgesi
  • Sponsor mevcut ise sponsor tarafından konsolosluğa hitaben yazılmış imzalı dilekçe
  • Sponsorun finansal imkanlarını gösterir belge

Tüm bu evrakların İngilizce Yeminli Tercüme leri orjinal evraklar ile birlikte konsolosluğa iletilmelidir.

Okeanos Tercüme tüm vize türlerinde ve vize işlemlerinde olduğu gibi Schengen Vize işlemlerinde talep edilen Schengen Vizesi yeminli tercüme işlemlerinde uygun fiyatlı, kaliteli ve profesyonel hizmetler sunmaktadır. Tüm vize hizmetlerini deneyimli yeminli tercüman kadrosu ile başarı ile sürdüren Okeanos Tercüme, yeminli tercüme işlemlerinde ve vize işlemlerinde gereken hasassiyeti göstermekte acil vize işlemlerinde de hızlı ve kaliteli hizmet sunmaktadır.

Schengen Vize Yeminli Tercüme işlemleri hakkında daha fazla bilgi ve fiyat teklifi almak için info@okeanostercume.com.tr  adresimizden veya 0212 221 45 21 numaralı telefonumuzdan müşteri temsilcilerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.


Gönderiyi Paylaş!