Patent Nedir? Nasıl Alınır? Patent Çevirisi
Daha önce kimsenin aklına gelmeyen bir fikri düşündüğünüzde bu fikrin haklarını talep etmek için harekete geçebilirsiniz. Günümüzde gelişen teknolojik imkanlar ve yaşam standartları sebebiyle birçok firma ve birey buluşlar yaparak önceden denenmemiş ürünleri ya da düşünülmemiş fikirleri ortaya koyuyor. Fakat bu fikirlerin birkaç yıl içinde başka bir firma ya da birey tarafından sahiplenilmesi de olasıdır. Bu nedenle fikirlerinizi ve buluşlarınızı güvence altına almak için patent almanız gerekmektedir. Elinizdeki patent belgesi sayesinde belirli bir süre ortaya koyduğunuz ürünü üretme ve pazarlama imkanı yakalarsınız. Bu ürünleri ihraç edebilir ve başka bir girişimcinin üretiminizi tekrarlaması durumunda ondan tazminat alabilirsiniz. Ürünlerinizi ihraç ederken ya da yurt dışında pazarlarken patent çevirisi en fazla ihtiyaç duyacağınız belgeler arasında gelir. İşte patent nedir? Nasıl alınır? Patent çevirisi nasıl yapılır? sorularınız hakkında diğer detaylar…
Patent Nedir?
Bir fikrin ya da buluşun karar organları tarafından kişiye atfedilmesi neticesinde birey patent belgesi almaya hak kazanır. Ancak her buluş ya da fikir, patent alınması için yeterli değildir. Türk Patent Enstitüsü’nün belirlediği koşulları sağlayan buluşlar tescillenmeye hak kazanır. Örneğin yaptığınız buluşun insanlığa katkıları nelerdir? Daha önce başka biri bu buluşa benzer bir öneri ortaya sunup kabul almış mıdır? Buluşunuzun diğerlerinden farkı nedir? gibi soruları enstitüye başvurmadan önce siz yanıtlamalısınız. Buluşunuz gerçekten de bu sorulara karşılık getiriyorsa yüksek ihtimalle Türk Patent Enstitüsü onayı alacaksınız. Patent almak, sunduğunuz ürün ve fikir üzerinde hak talep etmenize olanak sağlar. Bu hakkınız 20 yıl boyunca geçerli olacaktır ve sizin buluşunuzu izinsiz olarak kullanan, üreten, satışını yapan kişilere karşı dava hakkınız saklı tutulur. Ürününüz ya da fikriniz eşsiz ve orijinal olmalıdır.
Patent Ücreti Ne Kadardır?
Patent belgesi almak birkaç basamaktan oluşur. Öncelikle Türk Patent ve Marka Kurumu, başvurularınızı teslim etmek için yöneleceğiniz adrestir. Buraya başvurunuzu yaparken önceden patent kurumuna başvuru ücretini yatırmış olmalısınız. Bu ücret her yıl değişerek Resmi Gazetede yer almaktadır. 2021 yılı itibariyle model başvuru ücreti 10,76’yken marka tescil ücreti ise 321,61 liradır. Tasarım tescil başvuru durumunda ise ödemeniz gereken ücret 54,24 liradır. 2022 yılına kadar bu ücret tarifesi geçerli olmakla beraber ilerleyen yıllarda değişiklik gösterebilir.
Patent Almak için İzlemeniz Gereken Adımlar
Ücretinizi belirtilen bankalara yatırdıktan sonra dekont ve başvuru dilekçesi ile Türk Patent Enstitüsü’ne giderek işlemlerinize başlamalısınız. Dilekçenizde bazı bölümler vardır ve bu bölümler dikkatli doldurulmalıdır. İlk bölümde buluşunuzu anlattığınız ve geliştirdiğiniz aşamalardan bahseden kısa bir özet kısmı vardır. Daha sonra ise buluşunuzun her açıdan kapsamlı bir değerlendirmesini yaptığınız tarifname bölümüne gelirsiniz. Burada detaylara değinmek ve ortaya çıkacak sonucun yararlı olacağına dair kanıtlar sunmak son derece önemlidir. Ayrıca sizin buluşunuzu diğerlerinden ayıran hususi noktalara da değinmelisiniz. Bu sayede daha önceden düşünülmemiş bir fikrin ürünü olduğunu ispatlamış olursunuz. Örneğin ürünün teknolojiyle bağlantısı ya da sanal dünyadaki yerine değinerek yenilikçi olduğunu vurgulayabilirsiniz.
Patent Nasıl Alınır?
Tarifnamenizi özenle tamamladıktan sonra buluşunuza taslak resimlerin, ayrıtların ve tüm detayların yer aldığı bir bölüm eklersiniz. Bu teknik resim, buluşunuzun fiziki görünümü hakkında bilgi verirken somut bir veri sunar. Teknik resmin tamamlanması ile buluşunuzda kopyalanmasını kesinlikle yasakladığınız bölümleri belirtirsiniz. Bu maddeleri açıkça ve detaylı yazmaya özen gösterin. Çünkü ucu açık maddelendirmeler mağduriyet yaşamanıza sebep olabilir. Taklit edilmesini yasakladığınız noktaları kesin dille belirtin. Sonrasında kişisel bilgilerinizin de yer aldığı dosyayı eksiksiz bir şekilde tamamlayarak Türk Patent ve Marka Kurumu’na iletin. Evraklarınız kurum tarafından teslim alındıktan sonra bir araştırma raporu oluşturulur ve kurum beyanlarınızı inceleyerek detaylı bir rapor tutar. Bu rapor yayınlanır ve patent inceleme sürecine girilir. Kurum, patent inceleme üzerine de bir rapor tutar ve tüm şartların sağlanması durumunda patent belgesi verilir. Patent başvurularınızın hatasız olması için uzmanlardan destek alabilirsiniz.
Patent Çevirisi Nasıl Yapılır?
Aldığınız patent belgesinin kapsam farklılığı durumunda patent çevirisi ihtiyacı oluşur. Patentiniz sadece Türkiye’de kullanılacaksa Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulunabilirsiniz. Bu durumda patentinizi yurt dışında kullanamazsınız. Fakat uluslararası düzeyde bir buluşunuz varsa Avrupa Patent Ofisi size gerekli kapıları açacaktır. Ancak yukarıda bahsettiğimiz patent alma evraklarının birçoğunun yeminli tercümesi, başvuru kurumları tarafından gerekli görülür. Özellikle tarifname ve buluş özeti kısmında çevirilere ihtiyaç duyarken Okeanos Tercüme Bürosu tercümelerinize son okuma ve düzenleme işlemi de yapmaktadır. Patentlerinizin çevirisini uzmanlıkla sunan yeminli tercüman kadromuz, terminolojik bütünlüğün ve resmi dilin kullanılmasına özen gösterir. Patent çevirisi; medikal, ticari ve yeni buluş alanlarında yapılmakta olup uygun fiyat avantajları ile büromuz tarafından kısa sürede sağlanır.
Yeminli tercüme fiyatları için tıklayınız…
Siz de Okeanos Uluslararası Çeviri ve Yeminli Tercüme Bürosu’nun Patent Tercümesi hizmetlerinden yararlanmak için web sitemiz www.okeanostercume.com.tr ziyaret edebilir, e posta adresimiz info@okeanostercume.com.tr dosyanızı ileterek teklif isteyebilirsiniz. Dilerseniz de, telefon hatlarımız olan 0212 221 45 21 veya 0553 910 31 32 aracılığıyla bizlere ulaşabilirsiniz.